ARCTIC MIRROR

Litteraturen som regional utvecklare

Litteraturen som regional utvecklare

Vilken är litteraturens roll för en regions utveckling? Och om den är viktig, hur tar man nästa steg för att utveckla den och regionen ytterligare?

”Pennan är sinnets tunga”, skrev Miguel de Cervantes. Litteraturen och dess berättelser bär och reflekterar människors liv och erfarenheter. Den ger oss ett språk och en röst att hantera oss själva och vår omvärld, oavsett om vi läser eller skriver själva.

Vi ser just nu att litteraturläsningen för unga går starkt uppåt, inte för att de läser böcker utan för att de lyssnar på böcker, bland annat via Storytel. Det kommer i sin tur säkerligen att leda till en ökning av att vilja skriva och bli läst.

Norrbotten och litteraturen

I Norrbotten finns idag 280 registrerade bolag som på olika sätt arbetar med litteratur. En del skriver skönlitteratur eller manus för film och teater, andra ger ut böcker eller magasin och en del arbetar som översättare.

Branschen omsatte 2015 44 miljoner kronor, vilket utslaget på antal bolag inte ger så mycket till var och en. Men en tredjedel av bolagen har startats de senaste tre åren, så intresset i Norrbotten är uppenbarligen stort.

Det finns förstås också experter på området och dessa kommer vi att lyfta upp i ett par artiklar här på ArcticNow.se. Först ut är den mycket uppskattade litterära scenen Kontext i Luleå. Den är i dag är inne på sitt tolfte år som en etablerad och respekterad mötesplats för litteraturen.

En framgånsrik litterär scen

Kontext drivs av Marika Hansson, producent, och Kerstin Wixe, samtalsledare. Både är seniora experter inom litteraturen, radion och teatern.

De driver Kontext som idéell förening med stöd från Kulturrådet och Luleå kommun, vid sidan av sina ordinarie arbeten på Sveriges Radio och Norrbottensteatern. Under ett år arrangerar de åtta events.

Som exempel kommer Linn Ullmann att sitta på scenen i Eberneser 23 november, och tidigare i höst var det Tove Alsterdal. Även konstnären, bloggerskan och författaren Kakan Hermansson hälsar på i december.

Ett unikt koncept

Kerstin berättar att det finns litterära scener i de stora städerna men att Kontext är unikt utanför dessa platser och till sin form. De besökande författarna är vana vid traditionella bokuppläsningar och uppskattar därför samtalet och dialogen som erbjuds här.

– Det kompenserar för det blygsamma gaget vi kan erbjuda, berättar Marika.
– Vi har det senaste året haft slutsålt när vi har de här framgångsrika författarna på besök, säger Kerstin, och beskriver hur de skulle vilja utveckla konceptet.

De skulle bland annat vilja fortsätta med den framgångsrika huvudscenen och starta en bakficka med mindre kända men spännande författare. På önskelistan står också en berättarscen, där man skulle lyfta fram vanliga människors berättelser.

Det finns många förebilder och testade koncept kring detta både i Luleå och nationellt. För att det ska bli verklighet måste det skapas ett projekt med budget och personal och det har inte Kerstin eller Marika tid eller resurser till att utveckla i dag.

Det som de däremot har är lång erfarenhet och goda resultat av att bygga nätverk och relationer till författare. Det om något är ett starkt humankapital och en guldgruva av möjligheter, som borde tas tillvara ännu mer. Här finns det tillväxtpotential.

Glappet och en pragmatisk idé

Jag tänker återigen på glappet som så många inom den kulturella och kreativa näringen vill täppa igen. Tänk om vi i Norrbotten skulle utveckla ett professionellt ”PSPOD”-kontor (projektsökapengarochdriva).

Kostnaden för att ha två anställda som är proaktiva och som skulle koordinera och hjälpa till med ansökningar skulle nog bära sig ekonomiskt flera gånger om.

Sverige har trots allt valt att vara med i EU både som idé och som finansiär, och EU är uppbyggt på en projektekonomi. Jag vill hävda att vi både regionalt och nationellt är på tok för dåliga på att hämta tillbaka en del av dessa insatta medlemspengar. Vårt grannland Finland är betydligt vassare i den här grenen.

Det är dags att fixa det här glappet och omvandla den enkla idéen till pragmatisk verklighet. Då skulle bland annat Kontext kunna fortsätta att utvecklas med en bakficka och en berättarscen. Tänk er ett Norrbotten som är känt för en fantastisk litterär scen – över hela länet.

I nästa artikel så har ArcticNow.se nöjet att få att presentera Maria Bideke, som arbetar för Resurscentrum för litteratur, som ligger under Landstinget i Norrbotten. Marias uppdrag är utveckla den litterära området i Norrbotten.

Fakta Kontext

Kontext arrangerar åtta event/år och har för 2016 en budget på ca 220 000 kronor. Den största  delen av finansieringen, dvs 100 000 kommer från Kulturrådet. Resterande del finansieras av biljett intäkter på 70 000 kronor samt med bidrag från Luleå kommun på 50 000 kronor. Kontext har ett utvecklat samarbete med Akademibokhandeln kring boksigneringar och ett visst samarbete med gymnasieskolan och för den särskilt intressanta författare.

Dela artikeln
Av

Projektledare för Arctic Mirror. Driver eget företag inom den kreativa och kulturella näringen med regional utveckling som fokus.

Mata in dina sökord och tryck enter.