ARCTIC MIRROR

Anne Graf: Sänkt elskatt stärker datacenter

Elskatten för datacenter sänks med 97 procent till 0,005 kronor per kWh. Anne Graf från Hydro66 berättar mer om vad det betyder för branschen och Norrbotten.

Under senare år har en skattesänkning för datacenter debatterats flitigt. Branschen har drivit på för att komma ner till en skattebelastning motsvarande de nivåer som gäller konkurrenterna utomlands, men även andra industrier i Sverige.

Förra veckan blev ändringen plötsligt verklighet. Sveriges riksdag beslutade då att från och med 1 januari 2017 sänka skatten från mellan 0,194 och 0,295 kr per kWh till 0,005 kronor.

Vad betyder egentligen det här? Anne Graf är kommersiell chef på datacenter-företaget Hydro66 i Boden. Hon arbetade tidigare också på The Node Pole med att att locka fler datacenter till norra Sverige. Få personer ha lika god insikt i såväl den internationella konkurrensbilden som hur det är att faktiska driva datacenter.

Hör mer om vad Anne har att säga om skattesänkningen i klippet ovan. Du kan också se klippet direkt på YouTube.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.