ARCTIC MIRROR

Jerk Schuitema: ”Satsa på det goda livets industri”

Jerk Schuitema: ”Satsa på det goda livets industri”

Författaren Jerk Schuitema skriver om att leva på kulturen och sitt skapande.

Sverige är och har under de senaste hundra åren varit en industrination av rang. När Kina växlar upp sin industriförmåga, producerar högteknologiska varor till en billig peng och vi börjar få svårt att konkurrera frågar sig många vad vi ska hitta på?

Jag tror vi ska göra det vi är bäst på – satsa på ”Det goda livets industri”.

Förädla det goda livet

Redan nu är vi bra på att förädla det goda i livet. I stället för att producera plastleksaker producerar vi pedagogiska system för lekparker, istället för att skicka plankor utomlands skickar vi trähus. Vi säljer maträtter i stället för spannmål, rekreation istället för råvaror, och vi producerar innehållet i teknikprylarna istället för just prylarna.

Spel, musik, litteratur, konst, bild och medvetenhet; de kreativa näringarna. Men vi har just börjat.

Jag började själv skriva för drygt femton år sedan. Som filmproducent i Norrbotten fanns det små, om ens några möjligheter alls, att producera film.

Ville jag vara med och skapa berättelser var jag tvungen att jobba mot Stockholm. Vår kände riksspelman Svante Lindqvist sa en gång till mig:

– Unika idéer skapas i periferin men saluförs i centrum.

Kanske var det så? Så jag gick en manusförfattarkurs, skickade in mitt första filmmanuskript och fick napp direkt. Sedan dess har jag på heltid jobbat med att utveckla filmmanus och tv-serier för flera av de största produktionsbolagen i landet.

Problemet var att väldigt få av projekten nådde hela vägen till publiken. Eller för att vara exakt, inte något!

Genvägen till filmen gick via litteraturen

När alla dina starka och trovärdiga berättelser med tankvärda och lärorika budskap hamnade i byrålådan blir du till sist både trött och less.

När jag en dag stod inför en teve-producent med en originalserie i tio delar, som han både gillade och berömde men som han ändå inte kunde ta sig an med argumentet: ”vi gör inga produktioner som inte baseras på litterära förlagor”, förstod jag att det var dags att testa någonting nytt.

Tre år senare gav jag ut mitt första skönlitterara alster, romanen Fjälldesperadon. Boken baserades på en verklig händelse som jag tidigare skrivit filmmanus på, utvecklat hos producenterna i Stockholm innan projektet till sist lades ner. Nu kunde berättelsen äntligen nå sin publik.

Oönskad tv-serie blev till bok

Jag insåg nu att det var möjligt, att folk uppskattade det jag skrivit och att mina berättelser och budskap hade hittat en väg ut. Jag sålde tusentals böcker.

Det var roligt att få berätta för någon som ville lyssna – att få ta ut svängarna i språket och skapa sin berättelse utan påverkan av filmproducenter, finansiärer eller filmpooler.

Snart kommer min nästa bok ut. Den baseras på den där tv-serien som han producenten inte ville ha. Blir den bra kanske han hör av sig.

– Den kreativa processen är icke linjär, sa min handledare på manuskursen.

Varken den kreativa processen, eller livet, är linjärt, bara fullt av möjligheter.

Tanken på att göra någonting annat, ta jobb som läkare eller busschaufför, dyker då och då upp. Ett för omgivningen begripligt jobb, ett ”riktigt” jobb. Men det går för bra för att sluta, det är för spännande för att ge upp.

Det plågsamma författandet

Jag har aldrig tyckt om att skriva! Inte själva knackandet på tangenterna. Att författa en text som gör berättelsen rättvis och intressant även i skriven form, är en plågsam och lång process. I mitt huvud är den klar och tydlig. På pappret blir den ofta torftig och inte så precis som jag hade önskat.

Texten tar sig också friheter. Den slingrar sig, kryper iväg och jag hittar den på nya ställen, där jag inte varit tidigare. Antingen får man då försöka backa, eller utforska det nya, och därefter ändra förutsättningarna för att få allt att passa.

En ny historia tar sakta form. Jag gillar att ha skrivit! När texten tagit plats på pappret. När du läser det du nyss med så stor vånda plitat ner och inser att det inte blev så tokigt; att färgerna börjar framträda, att karaktärerna blivit betydligt mer levande än du hade tänkt dig, att du har svårt att hindra historien att ta plats. Då känns det värt alla timmar i ditt kreativa, ensamma hörn.

Den kreativa framtiden

Jag tror att detta är framtidens industri, framtidens riktiga jobb. Hur jag hamnat här är däremot svårare att förstå. En av mina goda vänner Bertil Warg förklarar det nog bäst.

– Om du gått vilse länge nog så känner du dig snart rätt hemma, brukar han säga.

Han har nog rätt.

Jag hoppas att fler kommer få upp ögonen för att det faktiskt är möjligt att leva på att skapa. Vi måste bara visa på att det går och ge dem förutsättningarna för det.

Inom en snar framtid kommer våra kreativa näringar dominera produktionen i landet och förse resten av världen med produkter från ”Det goda livets industri”.

 

Jerk Schuitema är uppvuxen i Gällivare i Lappland. Efter femton år av resor, utbildning och arbete runt om i världen återvände han till Gällivare. De senaste femton åren har Jerk arbetat med gestaltning i en eller annan form för film, teve och  böcker. Jerk arbetar för närvarande med en kriminalroman med arbetsnamnet ”Papegojan”. Romanen är den första delen av tre som utspelar sig i hjärtat av Norrbotten.

Dela artikeln
Av

Jerrien "Jerk" Schuitema är en svensk författare, manusförfattare och filmproducent som växte upp i Gällivare.

Mata in dina sökord och tryck enter.