ARCTIC MIRROR

Mattias Barsk: ”Det är min egen historia”

Affärspodden möter Mattias Barsk, norrbottningen som ligger bakom SVT-produktioner som Bastubaletten, Renskötarna och Sápmi Sisters.

I vinterns första ordinarie avsnitt av Affärspodden träffar vi alltså Mattias Barsk, som är uppvuxen i Tärendö och bor i Stockholm men vid tillfället sitter uppkopplad via länk från Kiruna.

Mattias är till vardags ansvarig för minoritetsutbudet på SVT. Han har tidigare arbetat med bland annat produktionerna av Hjärnkontoret, REA och Vetenskapens värld.

Sedan han tillträdde har SVT producerat ett antal uppmärksammade program om Sápmi och Norrbotten. Exempel på dessa är Bastubaletten, Renskötarna, Världens Sofia Jannok, samt Sápmi Sisters om systrarna Maxida och Mimie Märak.

Från basket till utanförskap

Samtalet kretsar bland annat runt Mattias resa från Tärendö via basketgymnasiet i Luleå till jobbet med minoritetsprogram i Stockholm.

– Jag sökte på nåt viss i en massa olika subkulturer. Allt handlade om utanförskapsförklaringar. När jag fick det här jobbet föll det på plats – det är ju min egen historia jag håller på med.

– När jag såg på svensk barn-tv kände jag aldrig igen berättelserna, det var aldrig jag. Det har nog varit en drivkraft att försöka få in andra historier i media.

Jokkmokk mest företagsamma i Norrbotten

Veckans nyhet handlar om Svenskt näringslivs rapport om företagsamheten i Sverige, där Jokkmokk är ledstjärnan i ett Norrbotten som annars kommer relativt långt ner på listan. Hur kommer det sig?

I Podden och kapitalet får Mattias, Stina och Markus välja mellan Widefind, Hing Organics och Delikatessfabriken.

Programledare för podcasten är undertecknad, som den här gången har Stina Almkvist som bisittare. Den otacksamma uppgiften att producera ett avsnitt av podden som förföljdes av otaliga problem fick Simon Sörestam. Man kan få mardrömmar för mindre. Tack för ditt omåttliga tålamod, Simon.

Sist men inte minst, stort tack också till Arctic Business Incubator, Norrbottens Läns Landsting och Länsstyrelsen som gör det möjligt för oss att producera Affärspodden.

Lyssna ovan, direkt på Soundcloud, via iTunes eller Acast.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

1 kommentar

Mata in dina sökord och tryck enter.