Mattias Barsk: ”Det är min egen historia”

Affärspodden möter Mattias Barsk, norrbottningen som ligger bakom SVT-produktioner som Bastubaletten, Renskötarna och Sápmi Sisters.

I vinterns första ordinarie avsnitt av Affärspodden träffar vi alltså Mattias Barsk, som är uppvuxen i Tärendö och bor i Stockholm men vid tillfället sitter uppkopplad via länk från Kiruna.

Mattias är till vardags ansvarig för minoritetsutbudet på SVT. Han har tidigare arbetat med bland annat produktionerna av Hjärnkontoret, REA och Vetenskapens värld.

Sedan han tillträdde har SVT producerat ett antal uppmärksammade program om Sápmi och Norrbotten. Exempel på dessa är Bastubaletten, Renskötarna, Världens Sofia Jannok, samt Sápmi Sisters om systrarna Maxida och Mimie Märak.

Från basket till utanförskap

Samtalet kretsar bland annat runt Mattias resa från Tärendö via basketgymnasiet i Luleå till jobbet med minoritetsprogram i Stockholm.

– Jag sökte på nåt viss i en massa olika subkulturer. Allt handlade om utanförskapsförklaringar. När jag fick det här jobbet föll det på plats – det är ju min egen historia jag håller på med.

– När jag såg på svensk barn-tv kände jag aldrig igen berättelserna, det var aldrig jag. Det har nog varit en drivkraft att försöka få in andra historier i media.

Jokkmokk mest företagsamma i Norrbotten

Veckans nyhet handlar om Svenskt näringslivs rapport om företagsamheten i Sverige, där Jokkmokk är ledstjärnan i ett Norrbotten som annars kommer relativt långt ner på listan. Hur kommer det sig?

I Podden och kapitalet får Mattias, Stina och Markus välja mellan Widefind, Hing Organics och Delikatessfabriken.

Programledare för podcasten är undertecknad, som den här gången har Stina Almkvist som bisittare. Den otacksamma uppgiften att producera ett avsnitt av podden som förföljdes av otaliga problem fick Simon Sörestam. Man kan få mardrömmar för mindre. Tack för ditt omåttliga tålamod, Simon.

Sist men inte minst, stort tack också till Arctic Business Incubator, Norrbottens Läns Landsting och Länsstyrelsen som gör det möjligt för oss att producera Affärspodden.

Lyssna ovan, direkt på Soundcloud, via iTunes eller Acast.

Innehållet i denna artikel är licensierat under Creative Commons by 4.0.

Det betyder att du fritt får nyttja allt innehåll som publicerats i artikeln. I det ingår bland annat att göra egna produktioner med våra filmer och poddar, samt att återpublicera allt i sin helhet på er webbplats eller i sociala nätverk. Detta gäller även i kommersiella sammanhang.

Det enda som krävs är att källan anges i formen "Artikel: Markus Odevall/Arctic Mirror". Om du enbart nyttjat en del av innehållet, ange då ex "Bild" eller "Text" i stället för "Artikel".

Läs mer här.

More from Markus Odevall

Gästis förvandling till Akerlunds och det kvinnliga undret i Jokkmokk

Någonting är på gång i Jokkmokk, där kvinnorna tagit täten i utveklingen....
Läs mer

En kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *