ARCTIC MIRROR

Behaviosec förändrar en hel bransch

Behaviosec förändrar en hel bransch

Behaviosec i Luleå har på mindre än tio år blivit ett ledande företag som förändrat en hel bransch: digital identitetskontroll.

Olov Renberg tog tillsammans med it-teknikerna Peder Nordström och Tony Libell fram en programvara som gör det möjligt att identifiera sig vid datorn genom det sätt man agerar, inte med lösenord eller kortläsare.

De gick först till Arctic Business Incubator och presenterade affärsidén.

– De tyckte det var en fantastiskt bra idé. Det var den första reaktionen vi fick, säger Olov Renberg.

De togs in i inkubatorn och fick de första finansiärerna: Lunova (vid LTU) och Partnerinvest i Norr gick med kapital, och Almi och Norrlandsfonden gick in med lån.

I början gick de ut brett och bearbetade många olika branscher. Men intresset, och budgetarna, var störst inom bank och finans.

– Banker och finansinstitut hade budget och ett problem de ville lösa: bedrägerierna. De är konstant under attack. Då började vi arbeta mot dem, säger Olov Renberg.

Intresset för Behaviosec var stort

Intresset var stort. Samma gällde för internationella riskkapitalbolag som såg potentialen. Först in var finländska Conor Venture Partners som satsade aktiekapital 2011. Några år senare ökade de insatsen och fick sällskap av svenska Northzone och brittiska Octopus Ventures som 2014 gick med cirka 46 miljoner kronor.

Under de senaste åren har Behaviosec kommit med på flera internationella listor över världen hetaste teknikföretag och vunnit flera priser. På en lista hamnade man över Apples lösning för inloggningskontroll.

Nu använder miljarder människor Behaviosecs inloggningsmetod. Många banker och finansinstitut är kunder. Även USA:s försvarsmakt genom Darpa (som utvecklat internet och GPS) samarbetar i flera projekt med Behaviosec. De månatliga licensintäkterna har ökat med 100 procent det senaste året.

Företaget har nu 30 anställda, vid huvudkontoret i Luleå och kontor i Stockholm, Tyskland, England, Holland, USA och Hongkong.

Tre avgörande faktorer

Olov Renberg ser tre faktorer som varit avgörande för framgången:

  1. Kunderna vill ha säkerhet som är osynlig och framtidssäkrade lösningar.
  2. Efter att under en period ha varit en bespottad teknik, blev biometrik inne igen sedan Apple lanserat sin touch-inloggning. Då blev det en explosion och alla ville ha liknande lösningar. Och där fanns Behaviosec.
  3. Den snabba ökningen av datakraft har gjort det möjligt med lösningar som bygger på artificiell intelligens.

Att verka från Luleå har haft viktiga fördelar:

– Vi har en låg kostnadsbas och duktiga medarbetare som gör oss konkurrenskraftiga. Närheten till universitetet och extremt smarta människor är en stor fördel.

Nackdelar?

– Att det alltid blir en extra flygresa när man ska någonstans, svarar Olov Renberg med ett leende.

Idag ägs företaget av de ovannämnda finansiärerna och Olov Renberg, Peder Nordström och Neil Costigan, som också är vd.

Behaviosecs hemsida

Dela artikeln
Mata in dina sökord och tryck enter.