Linda Lundmark: ”Vi behöver fler kvinnliga förebilder” #digiskola

När Affärspodden ger sig i kast med Digitaliseringsskolan heter första gästen Linda Lundmark, konsult på Tromb. Samtalet kretsar runt bristen på kvinnor i IT-branschen. Varför finns den och vad kan vi göra åt det?

Trots att vi varit medvetna om bristen på kvinnor i IT-branschen har ingenting hänt. Sedan 2005 har tvärtom bristen ökat. Då var 22 procent kvinnor, elva år senare är andelen 21 procent. Det kan inte ses som annat än ett direkt misslyckande.

I dag gästas Affärspodden av Linda Lundmark, rutinerad projektledare på konsultbyrån Tromb. Det är det första avsnittet av podden som går in på vårt tema Digitaliseringsskolan (#digiskola). Samtalet kretsar kring just jämställdheten i branschen.

Förebilderna viktiga

Vi pratar såväl om vad den manliga dominansen beror på som vad vi kan göra åt den på kort och lång sikt.

Linda lyfter bland annat hur viktiga de kvinnliga förebilderna är. För henne var det den direkta anledningen till att hon själv valde en karriär inom IT.

– Det som gjorde att jag gick systemvetarutbildningen var att det var en tjej som var och berättade om utbildningen. Hon var väldigt kvinnlig, duktig på att prata och kunde berätta om det utifrån att det inte var svårt eller tråkigt.

Varför rekommenderar vi alltid män?

Som utbildare i digital strategi i Piteå är baksidan något jag stöter på allt för ofta. Att sträva efter jämn könsfördelning på föreläsarna är en självklarhet, men inte enkelt. Det är männen som oftare syns i såväl media som på andra scener, och när jag aktivt efterfrågar rekommendationer från branschen så är det även då med få undantag männen som lyfts fram bland kollegor och andra.

Här finns mycket att göra, men var börjar vi – hur blir vi bättre på att rekrytera kvinnor till IT-utbildningarna och -jobben?

Programledare för podcasten är undertecknad (Markus Odevall) och producenten heter Simon Sörestam.

Sist men inte minst så riktar vi ett stort tack till Arctic Business IncubatorNorrbottens Läns Landsting och Länsstyrelsen som gör det möjligt för oss att producera Affärspodden.

Lyssna ovan, direkt på Soundcloud, via iTunes eller Acast.

Innehållet i denna artikel är licensierat under Creative Commons by 4.0.

Det betyder att du fritt får nyttja allt innehåll som publicerats i artikeln. I det ingår bland annat att göra egna produktioner med våra filmer och poddar, samt att återpublicera allt i sin helhet på er webbplats eller i sociala nätverk. Detta gäller även i kommersiella sammanhang.

Det enda som krävs är att källan anges i formen "Artikel: Markus Odevall/Arctic Mirror". Om du enbart nyttjat en del av innehållet, ange då ex "Bild" eller "Text" i stället för "Artikel".

Läs mer här.

More from Markus Odevall

Elza Dunkels: Så engagerar du unga människor #digiskola

Hur ska organisationer bära sig åt för att engagera unga? Få är...
Läs mer

En kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *