ARCTIC MIRROR

Hedenström: ”Viktigt med digitalisering i skolan” #digiskola

Vi fortsätter Digitaliseringsskolan med Agneta Hedenström, teknikproffs och rektor. I det här avsnittet snackar vi bland annat om vad skolan och branschen kan göra för att öka unga tjejers teknikintresse.

Skolverket och genusforskare är överens – vi behöver göra tidiga insatser redan i årskurserna F-3 för att öka tjejers intresse för datorer och teknik. Det är för sent att börja på högstadiet, då traditionella könsmönster gör att våra beteenden och preferenser påverkas långt tidigare.

Kvinnliga förebilder viktiga

Agenta Hedenström är rektor på Måttsundsskolan. Hon introduceras för teknik av sin pappa. Ändå trycker hon på vikten av bra kvinnliga förebilder. Enligt Agneta är det också viktigt att mammor tar ansvar:

– Vi som mammor ska inte skicka iväg döttrarna till pappa direkt det gäller något tekniskt problem. Det handlar inte om att man behöver kunna, man kan ju utforska tillsammans.

Som rektor på Måttsundsskolan såg hon till att barnen fått lära sig programmering tidigt. De yngsta har programmerat Pokémon-figurer, medan de äldre har jobbat med att bland annat programmera ljus som reagerar på ljud.

Uppmana till skapande

Hon är också med och driver föreningen Luleå Makerspace. Där har hon sett att unga tjejer gillar att jobba med design och skapa med hjälp av teknik.

Föreningen vänder sig till alla åldrar och kön, men någonting de kunnat se tydligt är att “tjejer gillar inte att knacka kod för att knacka kod”. Utbildningsinsatser behöver med andra ord formas för att både visa på nyttan och uppmana till fritt skapande.

Lyssna på hela avsnittet för att höra Agneta berätta mer om hur de digitaliserar skolan, hennes besök på Google och Facebook i Kalifornien, samt hennes tre bästa tips om hur näringslivet ska rekrytera fler unga tjejer.

Programledare för podcasten är Markus Odevall, med undertecknad (Simon Sörestam) som producent.

Sist men inte minst så riktar vi ett stort tack till Arctic Business IncubatorRegion Norrbotten och Länsstyrelsen som gör det möjligt för oss att producera Affärspodden.

Lyssna ovan, direkt på Soundcloud, via iTunes eller Acast.

Dela artikeln
Av

Simon producerar Affärspodden, samt studerar digital strategi i Piteå.

1 kommentar

Mata in dina sökord och tryck enter.