ARCTIC MIRROR

Pepp: ”Klaga inte för att det är svårt att anställa tjejer, gör nåt åt det!” #digiskola

Affärspodden har träffat Amanda Westerlund och Linnea Johansson, studenter och två av grundarna till Pepp i Luleå. Deras målsättning är enkel – att få fler tjejer att välja tekniska utbildningar efter gymnasiet.

Vi fortsätter på temat Digitaliseringsskolan, eller #digiskola, där vi skriver och berättar om hur vi på olika sätt kan stärka den digitala utvecklingen.

I tidigare avsnitt av podden har vi diskuterat jämställdheten i tekniska yrken med Agneta Hedenström och Linda Lundmark. Ett av de problem vi identifierade var bristen på kvinnliga förebilder, bland annat när universiteten försöker rekrytera nya studenter.

För att gräva vidare där vi stod tog vi kontakt med gänget bakom Pepp, ett mentorskapsprogram som vuxit fram i Stockholm och nu etablerats i Luleå tack vare några ingenjörsstudenter. Gäster i Affärspodden är två av grundarna – Amanda Westerlund och Linnea Johansson.

”Vi vill hjälpa tjejerna att göra ett aktivt val”

På webbplatsen blipepp.nu kan vi läsa att ”Pepp är ett mentorsskapsprogram där du som tjej får en mentor från universitetet som hjälper dig upptäcka de oändliga möjligheterna teknikbranschen har att erbjuda”. Amanda berättar vidare:

– Vårt mål är att informera om alla möjligheter som ett ingenjörsyrke innebär. Vi vill inte tvinga nån, utan informera så att gymnasietjejerna kan göra ett aktivt val.

Att hon och Linnea själva valde att bli civilingenjörer var inte en frukt av att utbildningssystemet gjort rätt saker. I stället för information från universitetet och skolväsendet i övrigt var det avbrott från studierna som blev avgörande.

– Jag tog två sabbatsår och fick möjligheten att komma ut i arbetslivet och träffa en massa ingenjörer. Det var då jag förstod vad man faktiskt jobbar med och att det var nånting för mig. Och jag gick natur på gymnasiet, men hade ändå ingen aning om vad en ingenjör gjorde, säger Linnea.

Stockholmsföretag drar i Luleåstudenter

Lyssna på hela avsnittet för att höra Amanda och Linnea berätta mer om hur vi ska stärka jämställdheten i tekniska yrken, men också hur vi i Norrbotten ska bli bättre på att få unga generellt och fler tjejer specifikt att stanna kvar i regionen efter utbildningen.

– Företagen måste bli bättre på att marknadsföra sig och nå ut till studenterna på universitet. I våra utbildningar kommer många företag från Stockholm och visar att de vill ha oss, säger Amanda.

– Och säg inte att det är så svårt att anställa tjejer, klaga inte att ni bara har manliga kollegor – gör nåt åt det i stället. Engagera er! fyller Linnea i.

Linnea och Amanda nämner också några företag som gör ett bra jobb redan idag och själva engagerat sig i Pepp: Vattenfall, Swerea Mefos och Sweco. Förutom dessa har också Luleå kommun varit med och sponsrat Pepp under uppstartsperioden.

Mentorskapsprogrammet för 2017 har pågått under vårterminen och avslutas i slutet på maj med ett event i samarbete med Teknikens hus, där man kommer knyta ihop säcken för året som varit.

Programledare för podcasten är jag, Markus Odevall, och producerar gör Simon Sörestam.

Vi vill också tacka Arctic Business Incubator och Region Norrbotten som gör det möjligt för oss att producera Affärspodden.

Lyssna ovan, direkt på Soundcloud, via iTunes eller Acast.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.