ARCTIC MIRROR

Alfred Ruth: 3 tips till dig som vill starta eget företag

Alfred Ruth är en av få norrbottningar som grundat, byggt upp och sålt en start-up för mångmiljonbelopp. Vi träffade honom för att få tre tips till alla som vill starta eget.

Få norrbottningar känner till Alfred Ruth eller hans framgångar som entreprenör. Luleåsonen började sin bana som journalist i Stockholm. Han jobbade för bland annat InternetWorld, Dagens Industri och Computer Sweden innan han bestämde sig för att göra något annat.

Från 33-listan till 80 anställda

2007 grundade Alfred företaget Videoplaza tillsammans med Sorosh Tavakoli och Dante Buhay. Tillsammans byggde de upp en teknisk plattform och ett bolag som levererade reklam till webb-tv. Två år senare fanns de med på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges mest lovande teknikföretag med kunder som Kanal 5 och TV4.

Framgångarna fortsatte och 2014 sålde grundarna till slut bolaget till autraliensiska Ooyala, efter att man etablerat sig globalt med 80 anställda, tre kontor i Europa och kunder över hela världen. Det blev början på nästa kapitel för Alfred Ruth.

Idag investerar han i andras lovande företag, jobbar som rådgivare och skriver på sin första bok. Vi träffade honom i samband med en föreläsning på yh-utbildningen Digital strateg i Piteå, där han fick en enkel uppgift: ge oss de tre bästa tipsen till andra som vill starta företag och bli framgångsrika. Du får hans bästa tips i filmen ovan, direkt på YouTube eller på vår Facebook-sida.

– Det är viktigt att inte smalna av för tidigt. Om du funderar på att starta bolag kanske du har en idé, men jag uppmuntrar dig att skriva ner minst fem eller tio idéer som du skulle kunna starta bolag kring. Det är väldigt sällan som ens första idé är den bästa, säger han bland annat.

Vill du se mer om Alfred och hans karriär? Då kan du bland annat titta på nedanstående klipp från 2010, när han var mitt i arbetet med att bygga upp Videoplaza och berättade om sina lärdomar så långt för Stockholm School of Entrepreneurship.

SUD2010 – Alfred Ruth (Videoplaza) from SSES on Vimeo.

Fler klipp från Rörlig insikt

Leif Rehnström: 3 tips om digitalisering

Katarina Graffman: 3 tips om hur du förstår dina kunder

Elza Dunkels: Så engagerar du unga människor

 

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.