ARCTIC MIRROR
Solen gör vågen i Piteå

Solen gör vågen i Piteå

Solpanelstävling och social mötesplats. Forskningsprojekt och affärsidé. Förening av energiproduktion och kreativ design. Solvågen i Piteå kan beskrivas på många sätt. Nu kopplar man in den på elnätet.

Intill universitetsområdet och Piteå Science Park har det byggts en slingrande ramp med 117 dubbelsidiga solpaneler monterade på solstolsliknande ställningar och vinklade och vridna åt olika håll.

Solvåg är en storskalig forskningsanläggning som ska undersöka hur solpanelers inställning i olika väderstreck och vinklar påverkar elpoduktion från solceller i kallt klimat.

– Vi visar nu att vi befäster vår ställning genom att driva på utvecklingen på solsidan här uppe i norr, säger Daniel Fåhraeus, vd för det kommunala enegibolaget Pite Energi, som är huvudman för Solvåg.

Samarbete om Solvågen

Pite Energi samarbetar med Piteå Science Park, Luleå tekniska universitet, där ett designteam utformat solpanelsparken, och norska forskningsinstitutet Norut som står för den tekniska utformningen.

För Pite Energi handlar det om att utveckla en ledande roll i utvecklingen av hållbar teknik och miljövänig elproduktion.

– Vi ska bli bättre och duktigare på att ge rätt råd till våra kunder, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite Energi.

Jämförelse mellan solpaneler

Ett inslag i projektet är en jämförelse mellan de 117 solpanelerna. Deras produktion mäts individuellt och efter en period kan man utvärdera vilken som varit effektivast.

Totalt beräknas Solvåg producera cirka 45.000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar årsbehovet för 4-5 villor.

Det är den tredje solcellsparken som Pite Energi driver och en del i Energiform, en av Piteå Science Parks första satsningar där man vill få industri och konst att samspela.

Pite Energi har nyligen levererat ett solcellstak till Lindbäcks Byggs nya husfabrik på Haraholmen i Piteå.

Skapar affär med byggföretag

– Vi har uppfört tre solcellsparker för forskning och utveckling, och nu skapar vi en affär med Lindbäcks Bygg. Det är oerhört roligt att ett stort företag som Lindbäcks visar vägen och satsar på solceller i sin hypermoderna nya fabrik. Förhoppningsvis medför det att fler tar steget för att bidra till ett hållbart Piteå, säger Daniel Fåhraeus.

Även trädäcket där solpanelerna står är ett forskningsprojekt där tåligheten i värmebehandlat trä ska mätas.

Förutom att det är ett forskningsprojekt där soltekniken ska prövas, så är det tänkt att Solvåg ska  bli en trevlig park där man kan sitta och njuta och som kan fungera som en social mötesplats.

Anläggningen kostar cirka 1,7 miljoner kronor. Solcellspanelerna är tillverkade i Nordamerika och stolkonstruktionen som de är monterade i kommer från Uteträ i Arvidsjaur. Stenvalls Trä i Piteå har levererat det värmebehandlade träet till bygget.

 

Mer bilder, fria att använda kan hämtas här: Flickr Solvågen

Läs mer:Piteå Science Park om Solvågen

Piteå Energi  om solcellsatsningar

 

Dela artikeln
Mata in dina sökord och tryck enter.