ARCTIC MIRROR
Bechange gör hållbarhet roligt

Bechange gör hållbarhet roligt

Stina Sundqvist och Ann Murugan driver tillsammans ett unikt projekt inom hållbarhet, med fokus på att det ska vara roligt.  Samarbetet började också på ett ovanligt sätt.

– Jag var arbetslös och ville jobba med människor och hållbarhet. Jag skrev en jobbannons om mig själv och satte en belöning på 10.000 kronor till den som ville ge mig jobb, säger Stina Sundqvist.

– Jag såg hennes annons på en Facebook-grupp om jobb inom hållbarhet. Så jag svarade: ”Jag har ett företag men kan inte anställa dig, men det vore roligt att träffas”.

Så inleddes det som skulle bli ett unikt projekt som nu drivs under namnet Bechange. Det går i korthet ut på att minska människors klimatpåverkan på ett upplyftande sätt. Eller annorlunda uttryckt: få människor att koldioxidbanta på ett strukturerat sätt och samtidigt tycka att det är roligt.

Halverade koldioxidutsläpp

Bichange Luleå blev 2016 ett pilotprojekt finansierat av Luleå kommun och Naturvårdsverket, som nu är avslutat och utvärderat.

– Vi fick de resultat vi hoppades på, säger Ann Murugan.

21 personer deltog och de mer än halverade mängden koldioxidutsläpp de orsakade. Deras koldioxidpåverkan på miljön minskade från 11 ton koldioxid per år till 5 ton.

Det tre områden i våra liv som projektet fokuserar på är: biffen, bilen och bostaden. Det vill säga vad vi äter, hur vi transporterar oss och energiförbrukningen i hushållet. Det unika är att Bechange lyfter möjligheter, inte ställer krav på försakelser. Ingen annan jobbar på det sättet med hållbarhet.

Kul och upplyftande

– Det ska vara kul och upplyftande, lätt och effektivt. Det är bara lustfyllt och gott. Rädsla och dåligt samvete fungerar inte, säger Ann Murugan. Det var hon som tillförde metoden att skapa lust och inte dåligt samvete. Det är Studiefrämjandet som äger projektet och Bechange som äger metoden.

– Vi kombinerar det inre och det yttre i ett flerstegsprogram. Vi är lösningsorienterade och utan pekpinnar, vilket ger lugn och ro, säger Stina Sundqvist.

– Vi kräver inte att man ska sluta med något utan vi frågar: vad är livskvalitet? Vad är meningsfullt för dig? Vi börjar med att fylla på med bra saker.

De kombinerar sina två kompetenser där Stina Sundqvist är utbildad ekolog och fungerar som personlig klimatrådgivare. Ann Murugan är mental coach i hållbarhet, med en magisterexamen i hållbarhet.

Nyligen har de startat en ny grupp med 28 deltagare. I starten har man en invägning av deltagarna där man räknar ut hur mycket koldioxid de belastar miljön med utifrån sina levnadsvanor. Det sker också en ”mental invägning” där deltagarna får svara på hur man ser på miljöfrågor och sina egna ansträngningar att bli bättre.

Växla upp till nästa steg

Nu står Ann och Stina inför att ta projektet vidare till nästa steg, och växla upp. De planerar att bilda bolag för kunna arbeta med företag och sälja metoden i ett onlineprogram.

– Den sociala innovationen fungerar. Nu är frågan: hur skalar vi upp det? Innan ens produkt är skalbar och finansiellt hållbar, hur säkrar man överlevnaden? Vi är inte riktigt där än, säger Ann Murugan.

De hoppas att företag ska vara intresserade att gå in i projektet, till exempel bostadsföretag, matproducenter och transportföretag. De har förfrågningar från företag som är nyfikna på metoden. Projektet har hittills drivits med stöd från Klimatklivet (Naturvårdsverket), Luleå kommun och Region Norrbotten.

– Vi letar efter tre framstående företag som ligge långt framme i hållbarhet och vill jobba med det här, säger Stina Sundqvist.

Just nu söker man finansiering, bland annat från Vinnova för att gå vidare med nästa steg. Eftersom metoden är unik även internationellt finns också en vision att sprida det vidare.

– Förhoppningsvis ska vi gå på export också, säger Stina Sundqvist.

Läs mer om Bechange här: http://www.bechange.se/

Bilder finns att hämta här: https://www.flickr.com/photos/arcticmirror/albums/72157693388121595

Se film här: https://www.youtube.com/watch?v=BGzg5QY0ddY

Dela artikeln
Mata in dina sökord och tryck enter.