ARCTIC MIRROR

SSAB profilerar sig med hållbarhet

Arctic Mirror släpper idag första avsnittet i vår nya podcast om hållbarhet. Våra gäster kommer den här gången från SSAB, vars satsningar på hållbarhet är viktiga både för samhällets utveckling och i bolagets egen rekrytering.

Bakom mikrofonerna i det första avsnittet av Arctic Mirrors podd stter dagens programledare Stina Almkvist tillsammans med tre profiler från SSAB: Martin Pei (teknisk direktör), Nils Edberg (platschef i Luleå) och Jonna Barsk (verksamhetsstrateg i Luleå).

Luleå redan världsledande

Samtalet kretsar runt alla tre aspekter av hållbarhet – den ekologiska, ekonomiska och sociala. Den mest omedelbara man tänker på i samband med SSAB är förstås miljön. Där ligger SSAB redan väldigt långt framme jämfört med konkurrenterna, men de är långt ifrån nöjda.

– Vår masugn i Luleå är absolut bäst i världen när det gäller koldioxid-utsläpp. Vi släpper ut minst per ton järn och stål vi producerar. Det är vi väldigt stolta över, berättar Martin Pei och fortsätter:

– Men för att nå Paris-avtalet och Sveriges mål att bli fosilfritt som land 2045 så räcker det inte. Därför samarbetar vi med LKAB och Vattenfall för att utveckla ny teknik i projektet HYBRIT.

Vill du veta mer om HYBRIT kan du bland annat läsa och höra mer på Jernkontoret.

Hållbarheten viktig vid rekrytering

Vi får även höra om SSAB:s tankar runt hållbarhet som en viktig faktor när företaget rekryterar.

– Senast igår började vi fundera på generation Z – de som är födda på 2000-talet och är framtidens arbetskraft. Jag tror ju att det är mycket värderingsfrågor som kommer att genomsyra när de ska välja. Att man kan vara stolt över det man representerar, det är det man vill välja tror jag, säger Jonna Barsk.

– Plus att det kan vara väldigt spännande att jobba med den nya tekniken som vi har i de här projekten nu. Det finns många saker som drar med det, fyller Nils Edberg i.

Du kan lyssna på podcasten nedan, direkt på iTunes eller på Soundcloud.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.