ARCTIC MIRROR

Lindbäcks investerar i en hållbar framtid

Med ny fabrik och ny koncern-vd på plats är Lindbäcks redo för nästa steg. En stor del av familjeföretagets framtid är nu uppbyggt runt hållbarhet – ekologisk, ekonomisk och social.

I 90 år har familjen Lindbäck drivit ett av Norrbottens i modern tid mest kända bolag inom bygg och fastigheter. Nu står de på tröskeln till nästa nivå och har därför valt att lägga mer energi i koncernmodern Lindbäcks AB, som hittills spelat en mer passiv roll.

Som ett led i det har Linda Rosén befordrats till koncern-vd. Hon tar över rodret för en koncern som bland annat nyligen klippt bandet för den nya husfabriken på Haraholmen i Piteå.

När det var dags för ett andra avsnitt av vår podcast om hållbarhet och innovation kändes det naturligt att ämnet skulle vara Lindbäcks. Därför träffade jag Linda och hennes kollega Stefan Lindbäck (delägare, samt vd för Lindbäcks bygg) en tidig morgon på kontoret i Öjebyn.

Lokalpatrioterna i Piteå kan samarbeta

Många har hört talas om den men få har sett den – Lindbäcks nya fabrik har varit en snackis under en lång tid. Nu är det äntligen i drift och hållbarheten står i centrum.

– Det är lite som Stefan säger – hela fabriken i sig är en satsning på hållbarhet, säger Linda.

Just Piteå återkommer ofta när vi pratar om innovation och hållbarhet i Norrbotten. En stor del av framgången kan bero på företagens vana att samarbeta. Något som varit centralt för Lindbäcks i nya fabriken, som värms med restvärme från Sunpine.

– Samarbeten är ju nödvändiga för att en liten kommun ska funka. Pitebor är ju kända för att vara väldigt lokalpatriotiska, så man är extremt duktiga på samarbete. Man vill inget annat än att klara sig mot resten av världen genom att fixa saker själv, berättar Stefan.

Vill vi ha billigare bostäder?

En annan del i Lindbäcks satsning på hållbarhet kretsar runt att skapa förutsättningar för billigare bostäder. Visionen är att flera som står utanför marknaden ska ha möjlighet att ta sig in.

– Man ska inte behöver en jättetjock plånbok eller ett extremt kassaflöde för att komma in i bostadscirkusen. Men det är inte lätt att etablera en ny modell i ett etablerat system där det finns spekulationshandel, andrahands-kontrakt och mellanhänder.

Satsningar på billigare bostäder är tyvärr inte så självklara som de kanske borde vara. Få i systemet vill nämligen att priserna verkligen ska sjunka. I och med att Lindbäcks äger hela kedjan från produktion till ägandet själva har de dock lättare möjlighet att driva förändringen. Lyckas de kan de förhoppningsvis bli en förebild som andra tar efter.

Lyssna på podcasten nedan, direkt på Soundcloud, på iTunes eller på Acast.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.