ARCTIC MIRROR
WPS Sweden finns nu över hela Sverige

WPS Sweden finns nu över hela Sverige

De satsade på vindkraft samtidigt som branschen tvärstannade. Genom tre svåra år för vindkraftsindustrin har WPS Sweden inte bara överlevt utan växt . Nu finns man över hela Sveriges yta och har etablerat sig i Finland.

– Vi startade när det var sämsta möjliga läge. Den spaning vi gjorde visade att WPS är nästa steg, nu kommer det att behövas servicetekniker. Vi har fyllt ett hål. Det har funnits ett behov av ett företag som vårt, säger Jonas Lundmark, som anställdes som vid när bolaget startade.

WPS startade i motvind

Det var Mattias Broman och Emil Fhärm som grundade WPS (Wind Power Service) 2014, samtidigt som vindkraftsutbyggnaden i Sverige fick motvind. Lågt elpris och på en del håll lokal opinion mot vindkraftsparker fick branschen att bromsa in.

Men för WPS, som inte satsade på investeringar eller drift av vindkraft, utan på att serva turbintillverkare och vindkraftsoperatörer har det gått bra.

WPS har ramavtal med de tre största tillverkarna av vindkraftsturbiner. Det är danska Vestas, och de tyska Nordex och Enercon.

Utmaning bryta mönster hos turbintillverkare

Företagets stora utmaning är att bryta ett mönster hos turbintillverkarna och få dem att anlita konsulter lokalt istället för att ta med sig egna konsulter.

– Det handlar om förtoende. Vi vill visa att det finns en lokal partner som är snabbare och flexiblare, säger Johan Lundmark.

Nu servar man vindkraftparker över hela Sveriges yta och har etablerat sig på många ställen i Finland. Norge står på tur.

– Vi diskuterar nu med flera aktörer i Norge. Om ett år är vi etablerade i Norge, det törs jag lova, säger Jonas Lundmark.

Lokal aktör i global bransch

Nyligen har Jonas Lundmark lämnat vd-posten för att vara marknadsansvarig. Han har efterträtts som vd av Hans Jonsson, som närmast kommer Coromatic och tidigare arbetat på ABB och YIT.

– Vi ska visa att vi är en lokal aktör i en global bransch. Vi finns nära kunderna när de etablerar sig, säger nye vd:en Hans Jonsson.

Nu har WPS Sweden fyra servicepunkter i norra Sverige med personal som kan rycka ut till vindkraftsparker: Skellefteå, Östersund, Storuman och Gällivare. Totalt är de anställda nu cirka 25.

Vindkraftsutbyggnaden har nu åter tagit fart.

– Branschen har nu mognat. Företagen har skrivat på kalkylerna och tillverkar mer kostnadseffektiva turbiner. Service kommer alltid att fortsätta. Inom ett par år är vi 10-15 anställda till, och då är vi en stor spelare. Vi kommer att vara aktiva under lång tid framöver. Vi har en ljus framtid, säger Hans Jonsson.

Mer bilder finns att hämta här: Flickr WPS Sweden

Läs mer: WPS Sweden

Dela artikeln
Mata in dina sökord och tryck enter.