ARCTIC MIRROR
Boden satsar på blockchain

Boden satsar på blockchain

Boden har redan etablerat sig som en plats där fler och fler blockchain-företag etablerar sina servrar i de datahallar som finns. Nu ska man ta nästa steg: vidareförädling.

– Vi har hallar för servrar. Nu handlar det om utveckling och affärsidéer kring tekniken. Det kommer många nya tjänster som använder blockchain-teknik, säger Malin Winsa, Boden Business Park.

I samarbete med Luleå tekniska universitet ska Boden öka intresset för att utnyttja blockkedjeteknikens möjligheter och öka kompetensen på området.

– Det här är en viktig trend. Precis som digitaliseringen och AI redan gör, kommer blockkedjetekniken att ändra många saker från grunden. Istället för centralisering av datahantering kan man decentralisera den, säger Marie Nolin, projektledare på LTU.

Blockchain kan gripa in på alla områden

Det finns många användningsområden för blockkedjetekniken. Den kan gripa in i alla verksamheter.

Den kan till exempel skapa smarta kontrakt där man kan garantera att behörig person skrivit på. Den kan utveckla godsspårning i logistikkedjor. Ett fungerande exempel på att spåra ursprunget av en vara är att man med tekniken kan säkra varifrån diamanter kommer och spåra så kallade blodsdiamanter.

– Det är ett nytt sätt att hantera data. Det är decentraliserat och säkert och man är inte beroende av en tredje part. Det är det som är unikt, säger Martin Lundgren från LTU som är en av konferensens föreläsare.

Vill inspirera kring blockkedjeteknik

Boden Business Park och LTU samverkar nu kring ämnet för att inspirera företag och organisationer i regionen att ta tillvara på de nya möjligheterna.

– Ett viktigt mål är att öka kunskapen om datacenter och molnbranschen. Vi vet att det finns ett intresse för blockkedjetekniken, säger Erik Svensson, vd på Bodens Utveckling.

Datorerna står redan och surrar i sina rack i Bodens datahallar. Först kom KNC Miner som bröt bitcoin och efter en tid gick i konkurs. Men det innebar inte att Bodens historia med kryptovalutor tog slut. Det blev istället starten för en rad nya etableringar av företag i samma bransch: Hydro66, Genesis Mining, kinesiska Canaan, Blockbase och Gogreenhost, som alla bryter kryptovalutor med blockchainteknik.

Från lådor till vidareförädling

Nu vill Boden gå från att tillhandahålla lådor för datorer till att vara med i vidareförädlingen. Här kan man nyttja de fördelar och den kompetens som redan finns i regionen.

– Nästa steg är att etablera företag med kontor, tjänster och underleverantörer, säger Malin Winsa, Boden Business Park.

För att få fart på utvecklingen anordnas en konferens i Studio Nord i Sävast i slutet på maj, Blockchain North. Man vänder sig till alla företag och organisationer i regionen som kan ha intresse av blockkedjeteknik.

– Vi vänder oss till alla som är intresserade av blockkedjeteknik och kompetensutveckling inom det området. Vi vill höja intresset för och kunskapen om området. Det är ett sätt att öka kompetensen i regionen. Kompetensförsörjningen är en viktig del, säger Malin Winsa.

Läs mer: konferensen Blockchain North

Högupplösta bilder finns att hämta här: Flickr

Dela artikeln
Mata in dina sökord och tryck enter.