ARCTIC MIRROR
Eljest manar till fler och bättre samarbeten

Eljest manar till fler och bättre samarbeten

Arkitekterna Nordmark & Nordmark grundade 2016 dotterbolaget Eljest, som ska bidra till mer hållbara byggnadsprojekt. Albin Grind och Josefina Nordmark berättar mer i vår podcast.

I förra avsnittet av Arctic Mirrors podcast träffade vi Lindbäcks. Det samtalet gav oss blodad tand; vi ville veta mer om hur byggbranschen kan bli mer hållbar.

Eljests syn på billigare bostäder

Sagt och gjort, vi ringde nya byggherren Eljest och bjöd in dem till podden. 2016 grundades företaget runt just hållbarhet som kärnvärde. De kommer bland annat att bygga kedjehus i Luleås nya stadsdel Kronan.

Vi var nyfikna på att höra hur en erfaren aktör i en ny roll kan förändra branschen inifrån genom att verka för bland annat billigare bostäder.

– Om vi som arkitekter är med från tidiga skeden och vet hur husen ska produceras så har vi möjlighet att jobba fram nåt bra med höga boendekvaliteter utefter det systemet. Det är bland annat där man kan kapa kostnader, säger Josefina, som är vd för Nordmark & Nordmark och en av grundarna.

Nordmark & Nordmark samarbetar som arkitektbyrå med ovan nämnda Lindbäcks, vilket också lyfts i podden. Genom deras kunskaper om Lindbäcks system kan de rita bostäder som är billigare utan att bli likriktade.

”Vi behöver bli bättre på att samarbeta”

Just samarbeten är något som återkommer i samtalet. De menar bland annat att det är något av en bristvara i en bransch där aktörer ofta sköter små delprojekt utan direkt samverkan.

– Många projekt drivs med stafettpinneprincipen litegrann. Ibland kan det vara en arkitekt som ritar nånting och så kommer en entreprenör in som kanske kastar ut arkitekten. Det händer så mycket på vägen så att man får inte den här kontinuiteten i projekten, berättar Josefina.

Eljest har bland annat jobbat en del med Energikontor Norr i projektet gröna energiinvesteringar och med med Vittjärvshus som entreprenör.

– Energikontor Norr lyfte bland annat vad som händer om, gud förbjude, SSAB lämnar Luleå och fjärrvärmesystemet försvinner? Det har varit en grundidé i varför vi valt vattenburen värme till exempel. Det är ett system där man kan byta ut källan till solfångare, bergvärme, markvärme och så vidare, säger Albin, som är ansvarig för Eljest.

Du kan lyssna på podcasten nedan, direkt på iTunes eller på Soundcloud.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.