ARCTIC MIRROR

Nordansmak – pionjärer inom hållbarhet

Nordansmak säljer lokal och ekologiskt odlad mat till både konsumenter och företag i Norrbotten. De nominerades nyligen till White Guides nationella handelspris.

Nordansmak ägs av Bondersbyns Ekologiska Lanthandel ekonomisk förening. Verksamheten står idag på fem ben: en webbutik, en fysisk butik i Luleå, leverans av ekofrukt till arbetsplatser, gårdsförsäljning och smågrossist.

Den gröna tråden genom verksamheterna är fokuset på närproducerad och ekologisk mat. Det märks bland annat i att de formulerat en plan för att öka antalet lokala producenter och minimera miljöbelastningen.

– I Norrbotten är vår självförsörjningsgrad 22 provent, men vi har kapacitet till 100 procent om vi vill, berättar Per Holmkvist, som är verksamhetsansvarig på Nordansmak.

Nordansmak uppmärksammades av White Guide

I år nominerades Nordansmak tillsammans med bland annat Lilla skafferiet (också Luleå) till White Guides och Världsnaturfondens pris Årets hållbara föregångare 2018. Vann gjorde dock en annan butik – Paradiset Södermalm i Stockholm.

– Jag är chockad. Min första reaktion var att det måste handla om en modern form av Dolda kameran, men nu känns det hedrande, sade Per i samband med nomineringen.

Det är dock inte första gången som Nordansmak uppmärksammas för sitt arbete. De har tidigare fått miljöpriser av både Luleå näringsliv och Luleå kommun.

”Vi behöver en gemensam handlingsplats”

I Luleå är Nordansmak mest kända för butiken och veganrestaurangen på Stationsgatan. Det är en viktig mötesplats för de som uppskattar ekologiskt och närproducerat, och som vill att Norrbotten ska fortsätta utvecklas med hållbarhet i fokus.

– Distributörer, odlare och uppfödare skulle också behöva gå samman och skapa en gemensam handlingsplats. Tillsammans skulle det gå att fixa, men som enskild aktör går det inte, berättar Per.

Och kanske händer det nu, äntligen. Som föregångarna har de stretat på, men miljömedveten ökar stadigt och efterfrågan efter både ekologisk och lokal mat ökar därmed.

Se hela intervjun med Per i filmen ovan.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.