ARCTIC MIRROR
Sabrina och Liliana vill se ökad mångfald i styrelser

Sabrina och Liliana vill se ökad mångfald i styrelser

Sommaren är här och det är dags för säsongens sista avsnitt av Arctic Mirrors podcast. Den här gången pratar vi med Liliana Castro och Sabrina Suikki om jämställdhet och mångfald i styrelser.

Både Sabrina och Liliana har gått Arctic Business Incubators program Styrelseacceleratorn där de såväl får utbildning som möjligheten att lära sig mer som adjungerade eller ordinarie ledamöter i något av bolagen i inkubatorn.

Liliana är född och uppväxt i Mexico, medan Sabrina har sina rötter i Finland. Båda ser klara fördelar med att framtidens bolagsstyrelser både blir mer jämställda mellan könen och får ett tillskott av mångfald.

– I Mexico är vi lite mer öppna och litar på jobbet andra gör. I Sverige är ni lite mer försiktiga. Så klart, man måste vara försiktig men man också våga prova expandera och ta nästa steg, säger Liliana.

Sabrina ser förstås stora likheter mellan Sverige och Finland, men lyfter också en tydlig skillnad:

– I Finland handlar det om sisu och effektivitet. Vi har mycket snabbare fram till beslut och vill gärna vara effektiva och komma framåt på annat sätt. Här i Sverige gillar man ofta sitta i beslutsmöten och inkludera alla.

Sabrina gick med den första kullen i programmet och har redan tagit plats i ett av ABI:s många lovande bolag. Hon blev ordinarie ledamot redan från början och är numera faktiskt ordförande i Gemometrics, som tagit fram ett verktyg för att validera ädelstenar.

– Jag hoppade in som ordinarie redan från första början och det har varit jättespännande att vara med på resan. Det är extra roligt att jobba med start-ups, att vara en del i motorn och se att man bidrar till utveckling.

Du kan lyssna på podcasten nedan, direkt på iTunes eller på Soundcloud.

Dela artikeln
Av

Ansvarig för poddar på Arctic Mirror. Arbetar också som digital rådgivare i Eljester, samt som utbildare för Piteå kommuns yh-utbildning Digital strateg.

Mata in dina sökord och tryck enter.